Povratak

Crna 'fleka' na ustima mačka | Lentigo, akne, alergijska reakcija ili gljivična infekcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Dajana Crk, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Moj Pupi oduvijek je u stanu i ne ide van od udomljenja. Ima već dugo crnu fleku na donjem dijelu usta, malo vanjskom, malo unutarnjem. Mekano je tkivo, nepravilnog oblika. Pupi jede  i pije normalno. Imao je upalu mokraćnog mjehura i bio na Klavocinu nekoliko dana. No zabrinjava me ta mrlja, je li to nešto što treba liječiti? Mačak je star 8 godina, crnobijeli je. Danijela

O: Lentingo ili fiziološka bezopasna pigmentacija usne šupljine može se pojaviti u bilo kojoj dobi životinje. Promijenjeno mjesto je glatko, ne strši iznad površine, ne svrbi i ne uzrokuje neku drugu nelagodu životinji.

Ako ljubimac ima crne točke blizu usta, na bradi (a ne unutar nje) i izgledaju više kao točke (a ne mrlje), možda je riječ o aknama kao posljedici lučenje žlijezda lojnica. Razlozi tome mogu biti neuravnotežena prehrana, snažan stres i smanjen imunitet.

Diferencijalna dijagnoza bi još bila alergijske reakcije na hranu ili gljivična infekcija – dermatomikoza. Precizno utvrđivanje uzroka je moguće nakon laboratorijskih ispitivanja i bakteriološkog pregleda sastava sluzi.

Ako ste u mogućnosti svakako posjetite neku specijaliziranu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr